AP Hogeschool Campus Noorderplaats kreeg de eer om de campustour van deze KICKOFFDAYS af te trappen. Zoals elk jaar vervulden de leden van SINC hun rol als gastvrouwen en -heren en mochten we ons verwachten aan enkele interessante interviews met gekende en minder gekende gezichten. Op deze eerste dag nam Sander De Herdt, marketing manager bij SINC, plaats aan de duurzame KICKOFF bakfiets.
First up: Inge Verhaegen! Deze straffe madam is mee verantwoordelijk voor ondernemerschap op AP Hogeschool.
“We hebben de studenten vorig jaar enkel online ontmoet en ik ben ongelooflijk blij om ze nu in real life te zien. Het was geen gemakkelijk academiejaar en we waren vaak een luisterend oor voor de studenten. Ik hoop dat we ze daarmee hebben kunnen ondersteunen.” De pandemie bracht ook enkele voordelen met zich mee: “Door het vele online organiseren hebben we ingezien dat de intakegesprekken ook online kunnen gebeuren, wat voor iedereen veel flexibiliteit oplevert.”
Inge biedt hulp aan en organiseert workshops voor de student-ondernemers op AP Hogeschool. “We ontmoeten hen, organiseren netwerkevenementen en laten hen van elkaar leren. Dat hebben we echt gemist en dus gaan we daar meer op inzetten.”
Achter Inge staat een team waar ze erg trots op is. “Saïd El Majdoub is de man van de cijfers en de ultieme coach voor de student die daar moeite mee heeft. Nathalie De Schepper is een nieuwe graaggeziene collega: zij neemt veel kennis mee rond social media, crowdfunding en dergelijke meer.”
De eerste workshop gaat eind oktober door en is bedoeld voor studenten die nog geen idee, maar wel veel goesting hebben om te ondernemen. Voor de studenten die wel al een plan hebben, staat Saïd El Majdoub klaar voor verdere coaching.
“Ons eerste aanspreekpunt is ondernemen@ap.be. Dan volgt er een online intakegesprek en gaan we kijken welke begeleiding de student nodig heeft: op financieel, juridisch en elk ander vlak. Allerlei soorten vragen komen bij ons binnen. Niet enkel van studenten, want ook lectoren zijn bij ons welkom. Samen kijken we dan hoe we ondernemerschap meer op de kaart kunnen zetten op onze campus.”
Vervolgens mocht Sander Dries Meerts verwelkomen. Dries is zakelijk leider bij het Belgian Saxophone Choir.
“We hebben een ensemble opgericht voor jonge muzikanten om hen te leren werken in een professionele setting. Daarnaast organiseren we ook masterclasses, festivals voor amateurkunstenaars en geven we de kans aan leraren om een eerste lesgeefervaring op te doen bij amateurkunstenaars.”
De ondernemerskriebel groeide bij Dries op de hogeschool, waar hij onder andere voorzitter is van de Algemene Studentenraad AP. “Ik was ook voorzitter van de studentenvereniging op het conservatorium, die ik ombouwde naar een vzw met verzekering en al!” De opstart daarvan verliep met het voldoende lastigvallen van enkele mensen. Hij nam deze ondernemingskennis mee naar het Belgian Saxophone Choir. “Het BSC is het summum van mijn ondernemingszin.”
Dries is duidelijk een bezig bijtje. “Ik ben altijd een persoon geweest die belachelijk veel werkt en doe het met minder slaap, hoewel ik dat eigenlijk graag doe. 24 uur in een dag is veel te weinig! Ik ben een hypergeorganiseerde chaoot en plan mijn agenda zelfs per kwartier. Ik ben van deze ochtend acht uur bezig, om je een idee te geven. Maar geen zorgen, ik probeer te werken aan mijn work-lifebalance.”
Het is de bedoeling om het Belgian Saxophone Choir stabiel te krijgen in de komende jaren, wat niet evident is in de kunstensector. “We staan er al, maar we willen nog groeien.”
Voor zo’n ambitieuze en drukbezette kerel heeft Dries toch nog een antistresstip voor ons. “Uiteindelijk moet je het gewoon doen. Als je aan iets begonnen bent, moet je het ook afmaken. Als je hard werkt en eens goed nadenkt, komt het wel goed!”
Intussen heeft een hele studentenmenigte de bakfietsen omsingeld om te genieten van de lunch, het prachtige nazomerweer en uiteraard: Sanders interview met Abdullah Waiss, student aan AP Hogeschool en al twee jaar professioneel FIFA-speler voor KRC Genk.
“Ik ben erin geslaagd van mijn hobby een beroep te maken.” Abdullah stuurde zijn vader naar de gamestore om het concurrerende voetbalspel van FIFA te kopen, maar papa kwam met het verkeerde spel thuis. Abdullah speelde eerst voor de lol met zijn vrienden, maar was er geen grote held in. Hij speelde het spel steeds vaker. “Er kwam een nieuw format waarbij er een wereldranglijst werd gemaakt van de spelers. Toen ik merkte dat ik steeds hoger kon komen, was dat een drive om nog verder te gaan. In die zin was de fout van papa de beste die me kon overkomen.”
Als Genkenaar was het voor Abdullah vanzelfsprekend om KRC Genk te vertegenwoordigen. Eerst startte hij als amateurspeler, maar de ploeg was zo tevreden over hem dat hij intussen Genk professioneel mag vertegenwoordigen op nationaal en internationaal vlak. Toch speelt hij nu minder dan vroeger. “Ik mocht vroeger zoveel spelen als ik wilde zolang mijn punten goed waren. Nu oefen ik op specifieke dingen met een coach en in het weekend speel ik matches. Vandaag komt er een nieuw spel uit; dat zie je me de komende dagen dus heel de tijd spelen.”
Abdullah hoopt op een vast contract na zijn studie en, wie weet, misschien is er wel een plekje te veroveren in het e-sportteam van Real Madrid. “Vijf jaar is een lange tijd. Als je me vijf jaar geleden zou gezegd hebben wat ik nu deed, zou ik je hebben uitgelachen. Gewoon ongeloofwaardig. Ik leef in het nu en wil wereldkampioen worden, de rest laat ik op me afkomen.”
Hij gaf ook nog een goede tip mee rechtstreeks van de mental coaches bij Genk: “Zeven seconden inademen terwijl je optelt en dan zeven seconden uitademen. Het heeft mij echt al geholpen om snel rustig te worden.”
De laatste gast die Sander mocht ontvangen, was Souki Bakkali. Zij wist nooit echt wat ze graag wilde opstarten, maar het was duidelijk dat het met eten moest zijn. Zo ging ze op zoek naar het gat in de markt: cheesecake.
De opstart van Souki’s bedrijf CheeseTroubles ging niet erg gemakkelijk, maar haar doorzettingsvermogen loste de grootste obstakels op. “Als je het graag doet en het is iets wat je wilt, dan lukt het altijd.” Passie is haar grootste drive. Dat merk je ook aan haar ambities, want …
Over vijf jaar wil ze graag internationaal gaan met CheeseTroubles. “Ik ben zo trots op de volledige weg die ik heb afgelegd. Er is zo’n groot verschil tussen waar ik begonnen ben en waar ik nu sta. Ik hoop dat ik dat zo mag zeggen!” Soms komt ze wel tijd te kort en zou ze graag meer uren in een dag hebben. Kunnen plannen is dus wel een vereiste voor een ondernemer, zegt ze. “Als je een gestructureerde chaoot bent, zoals ik mezelf noem, dan is het niet altijd zo simpel. In het begin deed ik niet zo aan planning, maar omdat CheeseTroubles steeds succesvoller werd, moest ik wel.” Gelukkig kon ze rekenen op haar netwerk aan ondernemende mensen, waarbij ze terechtkon met haar vragen.
Maar soms liep het grondig mis. Toen ze opnames had bij Jonge Wolven was ze door alle stress haar cheesecakes vergeten. “Op het moment dat we in de auto zaten, dacht ik de hele tijd tiens, ik ben toch iets vergeten? En pas toen ik aankwam had ik door dat ik mijn taarten niet bij had. Ik ben nog helemaal naar huis gevlogen om ze te gaan halen!”
Een gouden tip van Souki is dus om zeker alles op te schrijven, zodat je niks kan vergeten en je dat soort stress kan vermijden. Ook goed weten wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken, is volgens haar een te volgen doel.
Binnenkort opent Souki haar eigen cheesecakestore. Wanneer en waar dat zal gebeuren, houdt ze nog even geheim, maar ze beloofde dat het voor zeer binnenkort zal zijn!
Op 6 oktober ronden we de KICKOFF DAYS met een groots KICKOFF EVENT. In het Antwerpse Zuiderpershuis ontvangen we in een wervelende liveshow verschillende knappe koppen die terugblikken op het voorbije academiejaar en natuurlijk ook vooruitblikken op academiejaar 2021-2022.
TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Hogere Zeevaartschool, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland,BAAS en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen
Powered by: ACERTA - SBB ACCOUNTANTS & ADVISEURS - KBC
Comments