top of page

RECAP_ TAKEOFFANTWERP LIVE



Een dinsdagavond in oktober. Karine Claassen staat te popelen om ons te ontvangen voor de TAKEOFFANTWERP_ Live Show in Trix Antwerpen, hét aftrapevenement voor een nieuw en ondernemend academiejaar. “Dit is niet zoals in Terzake, hoewel dit nu ook bezig is”, lacht ze. Het gebouw zit vol met meer dan 700 studenten, hun ondersteunende docenten en andere decision makers. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon is aanwezig om zijn steun naar de Antwerpse student-ondernemers uit te drukken. En de gasten van Karine, die wachten zenuwachtig af tot het hun beurt is om te praten over hun passie. De TAKEOFFANTWERP LIVE SHOW: een recap.


SOFAGASTEN RONDE 1: MATHIEU VERHOEVEN, MAARTEN BEYENS EN JACOB CLEYMANS


“Jouw idee is de moeite waard”

Mathieu en Jacob zitten beiden als student-ondernemer op Karines sofa. Mathieu richtte ProQuit op, een bedrijf waarmee hij als (persoonlijk) expert in verslaving en loopbaancoach advies en coaching aanbiedt aan cliënten binnen de verslavingszorg. “Er wordt jammer genoeg enkel gesproken over stoppen”, licht hij toe. “Stoppen is eigenlijk nog gemakkelijk. Maar waar begin je mee? Zeker aangezien zoveel mensen op korte tijd hervallen, kan het heel waardevol zijn om gesteund te worden in je nieuwe begin.”


Maarten is naast student-ondernemer ook lid van SINC, dé ondernemende studentenorganisatie van Antwerpen. Zij delen informatie, organiseren evenementen en inspireren studenten om te ondernemen. Zo bouwen ze een community op, die gebruikt kan worden om ondernemersdromen te lanceren. “Het eerste wat je dan moet leren is netwerken. Maar dit kan je erg ver brengen – wij zijn dan nog maar het startpunt.”



Jacob is zijn ondernemersidee ooit begonnen bij SINC via hun Accelerator Pitch. “Sindsdien ging de bal aan het rollen en is mijn netwerk serieus verbreed.” Intussen houdt hij zich bezig met het uitdagen van klassieke supermarkten via de oprichting van een democratische supermarkt, COOP Centraal. “Veel mensen denken dat het niet mogelijk is, maar dat is het wel. We moeten gewoon een andere manier van denken installeren in de geesten van de mensen.”


Of ze fouten hebben gemaakt waaruit wij kunnen leren, wil Karine weten. Maarten heeft zijn antwoord snel klaar: “Alles zelf willen doen en geen hulp vragen. Binnenkort organiseren we bij SINC Go with the Coach, waarbij studenten met bepaalde ondernemersvragen gekoppeld worden aan de juiste mensen. Laat je gewoon helpen, dan raak je veel verder vooruit.” Jacob vult aan: “Durf mensen gewoon aan te spreken. Je idee is het sowieso waard.” En ook Mathieu heeft een gouden regel: “Sta stil. Kijk in de spiegel en stel je zelf de waaromvraag.”


SOFAGASTEN RONDE 2: EMMA WIJNS, LUCAS GEYSEN EN GLENN VAN CRAEYNEST


“Iedere dag bijleren, daar zit de schoonheid van ondernemen in”

Ze maakt zelf juwelen, bedrukt spiegels en geeft workshops. Een uit de hand gelopen hobby, zo noemt ze het zelf: creatief talent Emma is een van de volgende gasten van Karine. Naast haar zitten Glenn, projectmanager bij The Future, en Lucas, die een onafhankelijk platenlabel heeft.


“Passie heeft me gebracht waar ik nu sta”, vertelt Lucas. Hij wil artiesten helpen bij het uitbrengen en promoten van muziek. “Maar bij ondernemen gaat het verder dan dat. Je moet je ook durven en willen informeren, kijken of je het op een correcte manier kan blijven doen. Iedere dag bijleren, zeker in de muzieksector: daar zit voor mij de schoonheid van het ondernemen in.”



Glenn werkt voor The Future, een spin-off van studentenorganisatie SINC die technologie en innovatie dichter bij jonge professionals wil brengen. Ze organiseren events, coaching, workshops … “We willen de nieuwe generatie klaarstomen voor de toekomst”, stelt hij duidelijk. Op 24 en 25 april organiseert The Future daarom het event Future Entrepreneurship, een tech beurs voor jonge professionals, waar via allerlei wegen dit doel bereikt zal worden.


SOFAGASTEN RONDE 3: JUSTINE DE BEUKELAER, LIESELOT VAN GYSEL EN MATHIAS MALLENTJER


“Benut je studiejaren om te experimenteren met ondernemen”

De student-ondernemers mogen de zaal onveilig gaan maken terwijl Karine spreekt met enkele kleppers uit het werkveld. Zoals Lieselot bijvoorbeeld. Lieselot werkt bij SBB Accountants & Adviseurs. “Wij doen de financiële administratie van ondernemers en geven hen advies”, legt ze uit. Accountants zijn dus niet enkel met cijfers bezig – ze interpreteren ze ook. Een belangrijke job voor de ondernemers, maar helaas ook een knelpuntberoep.

Mathias: “Mensen durven soms niet te starten omdat ze vinden dat ze niet genoeg juridische en financiële kennis hebben. Daarom zijn er mensen zoals Lieselot nodig. Misschien moeten we de beroepsnaam ‘accountant’ maar veranderen naar ‘ondernemerssupporter’.”

Mathias is curator bij TAKEOFFANTWERP_, het ecosysteem voor Antwerpse student-ondernemers. Hij schetst de evolutie van de ondernemende student in de mooiste stad van Vlaanderen:



Tussen Lieselot en Mathias in zit Justine, voorzitter van Antwerp Law School Consultancy. Dit bedrijf biedt gratis juridisch advies van rechtenstudenten. De student-juristen merken dat er meer ondernomen wordt: “We krijgen veel meer vragen van student-ondernemers. Bijvoorbeeld rond algemene voorwaarden, of het beschermen van ideeën.” Het is dan ook een goed idee om je studiejaren te gebruiken om te experimenteren met ondernemen, vult Mathias aan: “Je bent goed omringd, want je woont nog thuis, hebt geen kinderen die je van de crèche moet halen. Je hebt ruimte om op je bek te gaan en je hebt de steun van vele andere student-ondernemers om je een duwtje in de rug te geven.”



 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


Logo's VLAIO en TAKEOFFANTWERP

Comments


bottom of page